Seznam najnevarnejših otroških izdelkov

Vselej na blogih in vlogih opažam čudovite vsebine, slike za katere je bilo uporabljenih več ur časa in hvalo izdelkov. Brez problema, če so produkti dobri, kvalitetni in seveda še estetski. Vse pa ni vedno le “vrhunsko in čudovito”. Premalo se govori o tisti temni strani, čeprav vsi vemo, da obstaja. Ste že kdaj opazili zapis, ko bi kakšen bloger zapisal opozorilo, da nek izdelek ne dosega standardov? Prekleto malo je takih.

Ko sem po službeni dolžnosti brskal po podatkih o odpoklicih izdelkov, me je zaskrbelo. Večina se sploh ne zaveda, koliko otroških igrač, prigrizkov in drugih otroških izdelkov med drugim odpokličejo. Seveda je javnost o tem opozorjena, a kljub temu je so v naših stanovanjih številne “tempirane bombe” v hladilnikih, sobicah, škatlah z igračami, omarah, …
Ali ste denimo vedeli, da je bil letos januarja izveden odpoklic jogurta trgovske verige Eurospin. Vzrok?  Prodajalec je objavil odpoklic zaradi možne prisotnosti tujkov – plastičnih koščkov embalažnega lončka v živilu.
Zelo nevarne so tudi nekatere igrače. Za preverjanje in skrb potrošnikov skrbi Zdravstveni inšpektorat. Ta je 12. marca 2018 odpoklical voziček z magnetnim orodjem, saj je lahko zaradi nestabilnosti nevaren za naše malčke.
Več informacij o odpoklicanem vozičku dobite tukaj.
Ko sem dalje raziskoval na spletni strani inšpektorata, sem videl, da je praktično vsak drugi Finger Twister vpoklican s trga. Imate kakšnega doma?
Zelo stroga preverjanja so tudi pri držalih za dudo. Držalo Dr. Browns je denimo lahko zdrobljivo in zato zdravju škodljivo. Izdelek je bil umaknjen s trga. Zato upam, da imate svoje otroke dovolj radi, da boste izdelek zavrgli.
Podatki o dotičnem izdelku so na voljo tukaj.
Držala za dudo blagovne znamke Elodie Details so letos februarja prav tako dobila poziv za odpoklic. Testiranje  izdelkov je pokazalo, da se plastični deli lahko zlomijo in nastanejo majhni delci, ki lahko povzročijo zadušitev. Izdelki niso skladni z zahtevanimi standardi. Več na tej povezavi.
Pred nekaj dnevi je bila denimo s trgovskih polic odpoklicana tudi fantovska jopica, prikazana na zgornji fotografiji. Razlog?  Ne izpolnjuje zahtev glede prepovedi vezalk s prostima koncema v predelu glave in vratu, kot je določeno v standardu Varnost otroških oblačil. Izstopajoča prosta konca vezalk se lahko zatakneta, kar predstavlja nevarnost (za)dušitve, zato je oblačilo ocenjeno kot nevaren izdelek.
Informacije o izdelku so na voljo tukaj.
Prav takšna težava zaradi vezalke v kapuci se je pojavila v vetrovki s kapuco trgovine Dechatlon: Tukaj si lahko preberete več podatkov o izdelku.
Če nadaljujemo s še resnejšimi varnostnimi grožnjami izdelkov, ki jih lahko najdemo v naših domovih (na trgovskih policah naj jih ne bi bilo več), so plavalni obroči za najmlajše. Slednji naj bi prepustil do kar 55 odstotkov zraku v samo 2 minutah, to pa seveda pomeni neplovnost izdelka in možnost utopitve. Ta izdelek je bilo moč kupiti v spletni trgovini Mali vragci (mali-vragci.si).
Tudi varovalna ograja, ki to ni, je bila v obdobju zadnjega leta odpoklicana s trgovskih polic. Kupili ste jo lahko v trgovinah Pikapolonica.
Takih izdelkov je vsako leto precej, premalo pa se govori o njihovi izločitvi. Prav bi bilo, da bi uporabniki bolj zavzeto pristopili k stvari. Seveda se bo kdo zdaj tudi zgražal nad iskanjem dlake v jajcu, a resnica je, da raje vidim katerim izdelkom se moram izogibati, kot da bi zaradi takih napak pisali zgodbe o tragedijah.
Facebook komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja