Hočeš delo za 2 eura (na uro)?

Pred nekaj dnevi sem brskal po facebooku in slučajno naletel na razpis za projektno delo – pisanje člankov. Predvsem za šalo, kot zares sem jim napisal pozdravni mail in dodal nekaj mojih najmočnejših referenc (radio Koper, Planet TV, TV 3, …), ker se mi res ni dalo pisati … počakal sem na povratni mail. In ga dočakal ter ostal odprtih ust.

Po prvih stavkih sem pomislil, da je šala, a sem hitro videl, da gospodična odgovorna urednica s takim iskanjem bodočih sodelavcev misli resno. Njene želje in zahteve so sicer korektne in resne, plačilo pa vse prej kot to.

Pa pojdimo po vrsti. Navodila za bodočega sodelavca so bila, citiram: “…predvsem iščemo pisce, ki so vajeni samostojnega dela, tudi raziskovalnega novinarstva, poznajo našo slovensko estrado in imajo občutek koga spremljati, ter o njem poročati, želijo pisat drugačne stvari kot konkurenca, jim ni težko kdaj obiskati kakšnega dogodka in pobrati izjave, narediti intervju, … Skratka samostojno delo, seveda pravopisno dobre novičke, ki pa morajo imet tudi vsebino.”

Razumem, gospodična urednica si želi izkušenega človeka s kilometrino na področju estradnega novinarstva. To bi šlo. Poznam ljudi, zavrtim telefon, dva pa je Slovenija na tem področju moja, glede na to, da se s tem zadnja leta ves čas intenzivno ukvarjam. Obiskati kakšen dogodek, pobrati izjave, narediti intervju, … tudi to bi šlo, glede na to, da so nas na Planet TV pred leti z oddajo O, O magazin, Zvezde Danes pa kasneje še na U3P-u, Mojem dnevu, … izurili, da smo naredili tri zgodbe na dan, če je bila sila. Skratka, potrdim sam pri sebi. Pa nadaljujmo …

Foto: pixabay

Citiram gospodično glavno (odgovorno, kakor sem razumel, ne) urednico dalje: “Zaželeno je tudi osnovno znanje WordPressa.” in citat dalje: “Če se v tem vidite, bi prosila, da mi pošljete preizkusni novici, in sicer dve slovenski novički, ki se tičeta naših estradnic, znanih obrazov, … V pomoč vam je seveda naš portal, kjer lahko ob pregledu novic pod (ime strani bom zadržal, ker reklame jim pa ne bom delal), pobrskate o čem pišemo, smo že pisali, kakšen je način pisanja novičk, … Vir so vam lahko socialna omrežja, od konkurenčnih portalov pa seveda novic ne kopiramo – lahko samo kaj povzamemo in napišemo še kaj svojega.”

Osnovno znanje WordPressa bi rada? Ni problema, lahko ji postavim celotno stran v WordPressu s katerimikoli vtičniki želi in SEO optimizacijo, ako so ji to mokre sanje. Kar pa se tiče preizkusnih novic, jih ima lahko že danes. Tri, več se mi ne da. Take, ki jih nima še nihče in ki lahko postanejo naslove zgodbe kakšnega časopisa, ne samo skopirana slika s facebooka o tem, kakšne kopalke je imela na morju oblečene Tanja Žagar.

Do tu ponudba deluje kot dream job. Skoraj. Toda na vrsti je grand finale. Dramaturški lok bo dobil svoj vrhunec. Plačilo in način poslovnega sodelovanja. Citiram komedijo znotraj tragedije: “Novice so plačane 2 eur (2 eur/novico, kar je za približno 15 minut dela) , zaželeno je, da imate možnost sodelovanja preko s.p.-ja (lahko tudi preko koga drugega).”

Foto: pixabay

No, draga glavna (a odgovorna – v nobenem pogledu) urednica. Za tako vrsto novic ni nikakor dovolj 15 minut dela. V 15 minutah še DOBRE novice ne najdeš, kaj šele, da bi jo oblikoval ali spisal. Glede na to, da je zaželeno znanje Wordpresa, je treba slike poiskati, shraniti, naložiti, korigirati, podpisati, pregledati slovničnost, izbrati dober naslov, ki bo pritegnil, dodati oznake, nastaviti prikazno sliko, … Nadaljujem? Rada bi da gre človek na teren po intervju, izjavo, … za 2 evra za novico? To se potem šteje nekajkrat po 15 minut in kilometrina po 0,37€/km? Aja, za povrh vsega pa bi rada da: a) delam na s.p. ali b) NA ČRNO PREKO NEKOGA, KI IMA S.P.? Se ti hecaš? Pa taka ponudba ni za na blog. Taka ponudba je direktno in samo za na inšpektorat za delo!!

Kako pa pri vsem novinarstvu kaj matematika? Če bi komurkoli uspelo na uro spisati 2 novici in bi to delal 8 ur na dan ter 5 dni na teden, bi za vse to delo dobil bruto bruto plačilo 640 evrov!! Brez pavz. Brez časa za malico.

OK, dramaturški lok je zaključen. Razplet drame je za nami. Sledi še t.i. razsnova tega tragičnega dramskega dela s citatom: “Se veselim morebitnih novičk.”

P.S.: Vesel bom vašega mnenja/komentarja spodaj …

Facebook komentarji

One thought on “Hočeš delo za 2 eura (na uro)?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja