Tatko v šoli za starše

Nosečnost je čas, ko bodoče mamice in bodoči očki začnemo pridobivati informacije, za katere nikoli prej nismo slišali. Ženske se morda nekoliko več že od pubertete dalje s prijateljicami in sorodnicami pogovarjajo o tem, kaj vse jih čaka v življenju, moškim pa je to zadnja skrb. Dokler predstavnik moškega spola ne izve, da bo postal bodoči očka.
Dajmo fantje, roke v zrak! Kdo je prej razmišljal, kaj je šola za starše, komu je namenjena in o čem tam teče beseda? Skoraj noben bodoči tatko ni razmišljal o šoli za starše, dokler bodoča mamica ni določila, da bo treba na izobraževnje.
Moja mi je na primer dala samo telefonsko številko in rekla: ”Pokliči.” Najina lokacija šole za starše je bila Celje. Res sem imel srečo, da sem jih uspel priklicati telefon. Morda že tu preizkušajo vztrajnost, ki bo potrebna ob čakanju v porodni sobi. Ko medicinska sestra na drugi strani končno dvigne telefonsko slušalko, je dobro, da partnerko vsaj tako dobro poznate, da boste pravilno odgovorili na vsa vprašanja, ki vam jih sestra zastavi. Poleg datuma rojstva vaše partnerke, njenega naslova, itd., se pozanimajte, v katerem tednu nosečnosti ste s partnerko, kateri vaš otrok po vrsti je to (če veste :P), kakšno izobrazo imate vi in partnerka. No, to je baje za statistične namene. Skratka, na šolo za starše se prijavite pravočasno, a ne pred 28. tednom nosečnosti! Imejte v mislih tudi dejstvo, da terminov za predavanja ni ravno v izobilju, tedni do konca nosečnosti pa neverjetno hitro tečejo.
foto: osebni arhiv
Če imate možnost, se šole za starše udeležite v kakšnem manjšem kraju, saj boste v Ljubljani na primer bolj številka, kot človek. Res moram pohvaliti celjsko šolo za starše, kjer se vsakemu posamezniku posvetijo kolikor je le mogoče. V Celju so predavanja pripravljena tudi tako, da imate samo tri srečanja, ki sicer trajajo nekoliko dlje, kar je običajno bolje, kot da za vseh deset predavanj lovite deset prostih dni v službi.
Še nekaj je. Fantje, nikar ne skrbite, da boste v šoli za starše edini moški poleg žensk s tik-takajočimi trebuščki. Na naših srečanjih nas je bilo ravno toliko moških kot žensk in seveda prav toliko prihajajočih bebic. Zato se pogumno odločite, da obiščete šolo za starše. Izvedeli boste same koristne informacije, ki vam jih ne povedo niti vaše mame, tašče, ali babice. Bolj pomirjeni boste tako vi, kot vaša partnerka. Predčasno se boste naučili menjave plenic, pravilnega dvigovanja dojenčka, podkrepili pa  vas bodo tudi s teoretičnim znanjem o vsem mogočem. Tudi o tem, kako izgledajo dojke in kakšne sposobnosti imajo prsi, če tega še niste vedeli.
Facebook komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja