Nosečniško pretiravanje z zdravjem in hrano

Tekom nosečnosti tako bodoče mamice, kot tudi bodoči očki dobivamo številna navodila in napotke, kako je, oziroma bi bilo najbolj primerno skrbeti za zdravje in predvsem prehrano tekom nosečnosti. Povsod lahko beremo, kaj je primerno jesti in kaj je popolnoma prepovedano za nosečnice. 
Zato se tudi bodoči očki požrtvovalno poglobimo, začnemo raziskovati, brati ter poskušamo najti rešitev, kako ohraniti mamico in plod zdrava s prehrano, ki stane pretirano preveč. Pripravljeni bi bili zmetati tovornjake denarja skozi okno, samo zato, da bi bila oba kar se le da zdrava. Nič ni narobe, če nasvete iščete na internetu – a le, če so neodvisni in utemeljeni nasveti, ki temeljijo na strokovni razlagi.
Na dušo in srce pa vam polagam – iz izkušenj, da nikar ne berite nasvetov s forumov. Tam pišejo ljudje, ki so v prvi vrsti anonimni, morebiti brez znanja, izkušenj, ali pa so polni čustev. Tako pozitivnih, kot tudi negativnih. In verjemite mi na besedo, da praktično nihče od teh ljudi nima za zdravstvene nasvete glede prehrane nosečnic, pravega znanja. To mi je med drugimi osebno potrdil tudi ginekolog, dr. Pušenjak. Lahko rečem, da je to edina oseba na forumih, ki ji vsaj delno zaupam.
Nekateri namreč pravijo, da nosečnice ne bi smele piti kave, pravega čaja, ne bi smele jesti rib, spet drugi ribe priporočajo. Nezdrava naj bi bila celo zelenjava in sadje, pišejo nekateri, drugi hvalijo in priporočajo le to.
Jaz pa sem po kmečki pameti preprostega mnenja. Drage nosečnice, ne delajte si pre – velikih pretresov, kar se tiče spremembe prehrane, kajti nobena sprememba “čez noč” za telo ni dobra. Že tako ali tako je telo nosečnice dobilo mega spremembo – plod, za katerega mora skrbeti devet mesecev. Logično in enostavno, mar ne?
Facebook komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja